onsdag den 11. maj 2016

Ethjulede cykler er sjove


Ethjulede cykler -Tips og tricks


Gode tilbud – på de ethjulede cykler, bliver der flere og flere af rundt omkring i Danmark. Når man ser på en almindelig morgen foran skolen eller på skolevejen, kan man se de unge komme kørende på deres ethjulede cykel. De unge har simpelthen taget trenden til sig for alvor. Hvis du for alvor vil have en god cykel, skal du nok ikke købe de aller billigste på markedet. Ikke at prisen skal bestemme, men det er mere den gode kvalitet der er vigtig for at få en god og velfungerende oplevelse på den ethjulede cykel. Jeg anbefaler shoppen a24.dk som har et ganske fint og velassorteret udvalg til børn, unge og voksne som vil prøve kræfter med sporten.
Ja, det er en sport. Og der bliver allerede holdt mesterskaber med forskellige decipliner indenfor de ethjulede cykler.
I Kina har de ethjulede cykler på skoleskemaet. De mener at børnene bliver endnu klogere end nogensinde før, hvis de også lærer kunsten, at køre på ethjulet cykel. De tager en time på cyklen hver morgen før de skal ind og sidde. Det giver mere focus i hverdagen og bedre koncentration samt den motorik der skal til mange andre opgaver i livet. Selv skolelæreren synes det er et fantastisk redskab som skal efterprøves. Selv i Danmark, er man begyndt at forske lidt mere i adfærd og vaner som inkluderer de ethjulede cykler.
Når først de små skoleelever kører på ethjulet cykel med skoletasken på ryggen, så ved man det er alvor. Allerede som 6-7 årig starter de med de små velfungerende 16″ ethjulede cykler. Ufatteligt at de kan holde balancen i så tidlig en alder, men de er jo hurtige til at lære. Jeg selv, har aldrig kunnet finde ud af at holde balancen. Måske jeg er ved at være for gammel, og ikke tør give slip på hverken mig selv eller gelænderet jeg holder i, og samtidig virker det som om at det er meget svært at lære.
Luften i den ethjulede cykel skal være meget præcis. Ikke for hårdt pumpet og heller ikke for flad. Begge dele ødelægger styringen totalt. 
Hvis du selv vil prøve at køre, kan du få et par tricks som jeg fik af en ung mand. Hold foden på den ene pedal, og træd lidt tilbage, mens du sætter den anden fod op på pedalen. Det lød jo nemt, men det er det altså ikke. Men der skal nok bare trænes nogle timer. Selv hoppede han bare hen over sadlen med den ene fod på pedalen og kørte væk igen. Det kommer med øvelsen, sagde han og vinkede provokerende.
Når du skal købe en ethjulet cykel til datteren eller sønnen, er der nogle småting du bør vide. Hvis barnet ikke er så højt når han/hun får den første ethjulede cykel, kan man save af sadelpinden. Der skal dog altid være 5-6 cm. nede i stellet for at pinden kan holde. Det er dog ikke så svært at finde en ny sadelpind når det bliver tid til det. De fleste shops på nettet forhandler dem. De skal være 25,4 mm. i diameter, hvis det er til en QU-AX eller Only One. Det er de mest solgte mærker med den rigtige kvalitet og holdbarhed.
Når børnene skal lære at holde balancen de første gange, kan en voksen være støtte for barnet. Altså ikke noget med at holde fast, for så lærer barnet ikke at køre på cyklen uden hjælp. Og lad være med at kigge ned i jorden, for så ryger balancen. Lidt ligesom at vende hovedet i bilen eller på cyklen, for derefter at have ændret kursen i samme retning. Så kigger du ned, så ender du med hovedet i samme retning.
Du kan godt forlange at barnet kører med hjelm ude i trafikken. I starten bliver der nok lidt styrt, og så er hjelmen et godt og sikkert hjælpemiddel. Jeg taler af erfaring. Skulle køre MTB ned af en stejl bakke, og endte med hovedet på en sten. Jeg kører med hjelm hver gang. For efter hjernerystelse og blod over det hele så lærer man det. Det var bare ikke så meget brugt da jeg var barn i 70érne. Selv folk på knallert kørte ikke med hjelm, for der var ikke nogen lov om at man skulle køre med styrthjelm.
Nå tilbage igen. Børn lander heldigvis ikke så hårdt og tungt som de voksne, og slår sig normalt ikke så megt, men hjelmen er nu alligevel en god ting at have med. Ikke på albuen, men på hovedet…
Når du køber ethjulet cykel er farven sikkert enormt vigtig. Men størrelsen er altså endnu mere vigtig. Meget kort kan man sige at børn bruger 16″. Det vil sige 6-9 år. Børn og voksne bruger 20″ og 24″ ethjulede cykler. Men heller ikke her er der en så simpel forklaring. De er jo børn til de er 18 år, og der er der mange, som har en højde på næsten 2 meter. Så derfor kan man måle sig frem.
Der kan saves af sadelpinden, hvis det er nødvendigt. Ca. max 6 cm. på en 16″ og max 10 cm. på en 24″ ethjulet cykel.
Når du står ved siden af cyklen, vil sadlen normalt være ud for navlen. Sid oprejst på cyklen når du kører, så får du den bedste kørestil. Ikke noget med bøjet hovede. Få fart på når du kører. Hvis du kører langsomt, er det meget svært at holde balancen på cyklen.
Der findes også mange forskellige mærker inden for ethjulede cykler.
Husk også at dækkets farve bestemmer om cyklens dæk smitter af på underlaget. Et gult dæk eller et hvidt dæk smitter ikke af. Mange sports foreninger vil ikke have afsmitning på deres fine trægulve, så her er det vigtigt at vælge den rigtige farve dæk. Du kan selvfølgelig altid eftermontere et dæk, men det er nemmere at købe det med på cyklen fra starten af.
Puky ethjulede cykler er nok nogle af de cykler man kender bedst i Danmark. Ikke fordi de er de eneste, eller nødvendigvis de bedste cykler, men simpelthen, fordi nogle af de største kæder, har taget mærket til sig.
Puky kommer fra tyskland og laver mange spændende ting til børn. De har mere end 1000 ansatte og deres cykler sælges overalt. Puky sælger deres produkter til forhandlerne i Danmark, hvis de kan få en god forretning ud af det. Derfor vil du se at priserne på Puky ikke varierer så meget som på andre mærker.
Du kan også købe QU-AX ethjulede cykler. De er meget fokuserede på kvalitet ned i mindste detalje. Her kan man mærke forskel på almindelige cykler og en QU-AX ethjulet cykel. Nogle af topmodellerne har fået en ekstra stærk krank og nogle bedre pedaler. Det er selvfølgelig ikke det hele men, det er det man ser og mærker med det samme når man køber QU-AX luksusmodellerne.
OnlyOne er også en mulighed. For under 800,- kr. han man få en holdbar løsning som de fleste kan bruge. Bruger du kun cyklen til sjov og ballade med vennerne, er det det helt rigtige valg med en Only One cykel. Alt er optimeret med god holdbar kvalitet og ligger lige under modellerne fra QU-AX. Det er samme producent, men med forskellige produkt linier. Normalt vil jeg anbefale Only One ethjulede til de fleste nybegyndere og lettere øvede, som udelukkende bruger cyklen til en sjov og udfordrende hobby.
Når nu du skal vælge mellem Puky, Only One og QU-AX, skal du være sikker på hvad du vil med cyklen.
  • Cyklen er en gave
  • Cyklen er til mig selv
  • Cyklen erstatter min gamle ethjulede cykel
  • Min ethjulede cykel skal være mere luksuriøs
Hvis vi starter med en ethjulet cykel som gave, skal du vide lidt om modtageren. Er det første gang han / hun skal prøve en ethjulet cykel?
Så skal du nok købe en Puky eller Only One ethjulet cykel. Sidstnævnte er lige lidt bedre, så med mindre der er meget forskel på prisen, skal du nok vælge Only One.
Er den ethjulede cykel til dig selv, skal du spørge dig selv om hvor meget du skal bruge cyklen. Skal den bruges til skole eller til arbejdspladsen, vil jeg nok investere de sidste par kr. og købe den lidt dyrere ethjulede cykel fra QU-AX, men er det kun for at underholde børnebørnene eller for sjov, kan det måske betale sig at starte med de billigere modeller.
Hvis du skal erstatte din gamle brugte ethjulede cykel, skal du overveje om ikke de sidste penge er givet godt ud.
Hvis du skal have mere luksus, skal du helt sikkert købe en QU-AX med ISIS krank og hele svineriet. Du skal ikke gå ned på udstyr her.
Jeg håber du kunne bruge denne lille mini guide. Held og lykke med dit køb af ethjulet cykel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar